De zin en onzin van suiker (deel 2)

In deel 1 van de bloggenreeks ‘de zin en onzin van suiker’ werd uitgelegd dat ons lichaam energie vrij kan maken uit drie brandstoffen, namelijk koolhydraten, eiwitten en vetten. Er werd uitgelegd dat suikers een vorm van koolhydraten zijn, maar dat koolhydraten niet altijd suikers zijn. Er werd tevens het onderscheid gemaakt tussen enkelvoudige/geraffineerde/snelle koolhydraten en meervoudige/complexe/langzame koolhydraten. In deel 2 zullen we bespreken hoe we enkelvoudige koolhydraten vervangen door meervoudige koolhydraten en leren we meer over verborgen suikers en de vele namen van suiker.

Vervang enkelvoudige koolhydraten (snelle suikers) zoveel mogelijk door meervoudige koolhydraten

Probeer zo min mogelijk snelle suikers (rietsuiker, suiker uit suikerbieten, frisdrank, snoep, wit brood, witte pasta en witte rijst te eten. Dit zijn suikers die voor een korte duur veel energie geven, maar waarbij je al snel weer honger zult krijgen. Daarbij is de kans op overeten groter.

Het lichaam probeert zo goed mogelijk de suikerspiegel in balans te houden. Het eten van snelle suikers zorgt voor pieken in de suikerspiegel, waardoor het lichaam hard aan de slag moet om deze pieken weg te werken en de suikerspiegel weer in balans te krijgen. Het is aan te raden om de suikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden.

Kies daarom voor langzame koolhydraten, oftewel voeding met veel vezels. Deze zorgen voor een geleidelijke energie-aanvoer, waardoor de suikerspiegel minder uit balans raakt. Daarbij zorgen langzame koolhydraten langer voor een verzadigd gevoel, waardoor de kans op overeten wordt verkleind. De langzame koolhydraten bevatten tevens veel meer belangrijke vitaminen en mineralen dan de snelle koolhydraten. Vitaminen en mineralen zijn van groot belang voor de algehele gezondheid van het lichaam. Wanneer men voor een groot deel snelle suikers als brandstof binnenkrijgt (zonder vezels, vitaminen en mineralen) kun je prima aan genoeg calorieën komen voor de dag. Echter, op de lange termijn zul je een tekort opbouwen aan voedingsstoffen met een slechte gezondheid als gevolg.

Verborgen suikers

We weten allemaal dat er veel suiker in snoep en en gebak zit, maar van sommige producten verwacht je niet dat zij vol zitten met suiker. Fabrikanten voegen vaak suiker toe om het product smaakvoller te maken voor de consument. De concurrenten van een soortgelijk product volgen dan al snel met het toevoegen van suiker uit angst dat hun product anders minder verkocht wordt. Van de volgende producten zal het je misschien verbazen dat er veel suiker in zit. Het gaat hierbij voornamelijk om kant- en klare producten. Er staan geen hoeveelheden suiker bij vernoemd, omdat deze aantallen kunnen variëren per merk.

Lijst van producten met veel verborgen suikers

  • Sauzen
  • Dressings
  • Soepen
  • Pindakaas
  • Ontbijtgranen
  • Plantaardige melk
  • Yoghurt/melk met een smaakje
  • Sommige vleeswaren

Fragment van Kassa

In het fragment van kassa krijgen we een goed idee hoeveel suiker er in supermarkproducten zit. Klik op de onderstaande link voor het fragment.

https://kassa.bnnvara.nl/nieuws/waar-zitten-overal-verborgen-suikers-in

Namen voor suiker

In deze lijst lees je een aantal veel voorkomende voorbeelden van suiker in onze dagelijkse voeding. De lijst is te lang om volledig te laten zien. Onthoudt dat alles wat eindigt op honing, nectar, suiker, siroop en stroop suikers zijn. Alle woorden die eindigen op ‘’ose’’ bijvoorbeeld galactose, glucose en fructose zijn tevens suikers.

  • Poedersuiker
  • Invertsuiker
  • Rietsuiker
  • Kristalsuiker
  • Geleisuiker
  • Basterdsuiker
  • Druivensuiker
  • Vanillesuiker
  • Tafelsuiker
  • Bruine suiker
  • Kandij-suiker
  • Melasse-stroop
  • Maisstroop
  • Glucosestroop
  • Fructosestroop
  • Sucrose
  • Dextrose
  • Sacharose
  • Lactose (melksuiker)
  • Galactose
  • Maltose (moutstroop)
  • Molasses
  • Maltodextrine