Wat is gezonde voeding? 9 tips om gezonder te eten

Wat is gezonde voeding?

Wat is gezonde voeding? 9 tips

Wat is gezonde voeding? Over wat precies gezond is verschillen de meningen. Toch zijn een aantal keuzes die je kunt maken die vrijwel voor iedereen een gunstig effect hebben op de gezondheid. Ik geef je 10 tips waar je vandaag mee kunt beginnen om jouw dagelijkse voeding te verbeteren.

Kook met verse producten

Probeer zoveel mogelijk zelf te koken. Dit is de belangrijkste tip om na te leven. Onderschat niet dat koken met verse producten meer energie en tijd kost, dan het koken met kant-en-klare producten. Wanneer je voor verse producten (groente, fruit, peulvruchten, noten en granen) kiest, ondervang je al een hoop van de onderstaande tips.

Eet groente en fruit en varieer met kleuren

Groente en fruit zijn relatief laag in calorieën en rijk in voedingstoffen (mineralen, vitamines). Ondanks dat groente en fruit laag in calorieën zijn, geven zij wel een vullend gevoel door de vezels die zij bevatten.

Eet vezelrijk

Vezels geven een vullend gevoel en zijn goed voor de darmflora. Vezels zorgen voor de stevigheid in plantaardige producten. Voorbeelden van vezelrijke producten zijn: volkoren brood, volkoren pasta, volkoren rijst, peulvruchten, groente, fruit en noten.

Minder met toegevoegde suiker

Koolhydraten staan tegenwoordig in een kwaad daglicht. Niet helemaal terecht aangezien koolhydraten een belangrijke brandstof is voor je lichaam, met name voor de werking van je brein. Waar je voornamelijk op moet letten, is dat je niet te veel toegevoegde suiker in je dagelijkse voeding hebt zitten. Ik doel hier op suiker die je zelf toevoegt aan producten en op suiker die door de fabrikant aan kant-en-klare producten wordt toegevoegd. Door zelf vers te koken, verminder je je inname van toegevoegde suiker aanzienlijk

Vervang verzadigd vet zoveel mogelijk met onverzadigd vet

Kies zoveel mogelijk voor onverzadigde vetten zoals olijfolie, koolzaadolie, zonnebloemolie en margarine. Op palmvet en kokosvet na bestaan alle plantaardige oliën grotendeels uit onverzadigde vetten. Dierlijke vetten bestaan uit voornamelijk verzadigde vetten die je beter kunt vermijden. Verzadigd vet heeft op de lange termijn de neiging om zich af te zetten in je bloedvaten met een hoger risico op hart- en vaatziekten als gevolg. Bij onverzadigde vetten is dit niet het geval.

Minder met zout

Zout is een risicofactor voor een hoge bloeddruk en schade aan je nieren. De hoeveelheid zout die wij zelf aan ons eten toevoegen is niet de grootste bron van zout in onze voeding. Met name kant-en-klare producten bevatten al snel veel zout (bv pizza, sauzen, kaas). Brood is tevens een bron van zout, maar bevat ook veel goede voedingsstoffen wanneer je voor de volkorenvariant kiest. Gooi brood niet zomaar uit je dieet zonder professionele begeleiding. Zelf koken met verse producten is de beste manier om de hoeveelheid zout in je voeding aanzienlijk te verminderen. Experimenteer met kruiden om zout met andere smaakmakers te vervangen. Benieuwd naar meer tips om minder zout te eten? Bekijk dan hier welke producten veel zout bevatten.

Eet met regelmaat

Door met regelmaat te eten, voorkom je dat je aan het einde van de dag honger hebt. Dit zijn de momenten waar mensen kiezen voor ongezonde en calorierijke snacks. Door iedere dag 3 maaltijden en 3 tussendoortjes te nuttigen, kun je dit voorkomen. Tegenwoordig kiezen er ook mensen voor om periodes te vasten. Onderzoek naar vasten is in volle vang, waardoor ik hier nog geen advies over kan geven. Mocht je willen vasten, doe dit dan onder begeleiding van een professional (diëtist). Bekijk hier een richtlijn voor hoeveel calorieën je per maaltijd moet eten.

Drink water

Water is onze belangrijkste primaire levensbehoefte. We houden het niet lang vol zonder water. Tegenwoordig kunnen we kiezen een rijk assortiment van dranken met sterke smaken. Deze dranken bevatten vaak veel suikers en vormen geen gezonde keuze. Kies zo vaak mogelijk voor water en thee. Ook gefilterde koffie is een gezonde keuze, zolang je het bij een paar kopjes houdt.

Haal gezonde voeding in huis, laat ongezonde voeding in de supermarkt

Ongezonde producten zijn vaak erg lekker. Zout en suiker zijn smaakmakers en die zijn in grote hoeveelheden aanwezig in snacks. Wanneer je bewust bezig bent om je voedingsgewoontes te verbeteren, kun je deze producten beter laten staan in de supermarkt. Maak van tevoren een lijstje van producten die je echt nodig hebt om gezonde maaltijden te maken. Zolang geen of weinig ongezonde producten in de kast hebt liggen, wordt het veel makkelijker om gezonder te eten.

Wil je meer weten over gezonde voeding? Bekijk dan de website van het Voedingscentrum. De informatie van het Voedingscentrum is vormgegeven op basis van wetenschappelijke inzichten omtrent voeding en diëtetiek.