Wat insuline doet voor de bloedsuikerspiegel
Insuline speelt een belangrijke rol bij het in balans houden van de bloedsuikerspiegel en wordt aangemaakt in de alvleesklier. Wanneer je eet haalt jouw lichaam suikers uit voeding. De suikers worden vervolgens opgenomen in het bloed en getransporteerd naar plekken in je lichaam waar energie nodig is, zoals het brein en de spieren. De suikers kunnen via de bloedbaan naar de cellen die energie nodig hebben. In jouw cellen zitten kleine energiecentrales die de suiker omzetten in energie die je lichaam direct kan gebruiken. Dit gaat echter niet vanzelf. Zonder insuline worden er namelijk geen suikers opgenomen in de cellen en blijft de suiker dus in de bloedbaan. Insuline kun je daarom zien als een sleutel die de cellen kan openen en ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel lager wordt en de suikers omgezet worden in energie.
Hoge en lage bloedsuikerspiegel
Ons lichaam houdt er niet van dat onze bloedsuikerspiegel grote schommelingen maakt. Het heeft de voorkeur om zoveel mogelijk in balans te zijn; niet teveel suiker en niet te weinig suiker. Daarom geeft ons lichaam enkele van de volgende signalen:
- Bij een lage bloedsuikerspiegel: Honger, flauw gevoel, trillerig, hoofdpijn à tijd om te eten, er is weinig brandstof om energie van te maken.
- Bij een hoge bloedsuikerspiegel: Droge tong, vermoeid, dorst, veel plassen à Niet de tijd om meer te eten, er is teveel brandstof aanwezig die uit de bloedbaan verwijderd moet worden.
Diabetes: problemen met de bloedsuikerspiegel door een gebrek insuline, te weinig insuline of niet werkende insuline
Bij mensen met diabetes wordt er onvoldoende of geen insuline aangemaakt. Daarbij kunnen er tevens problemen zijn met de werking van de insuline. Sommige mensen worden namelijk ongevoelig voor insuline, waardoor het zijn werk niet goed meer doet. Deze problemen met insuline zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel snel verhoogt is en dit leidt op de lange termijn tot schade aan de bloedvaten, nieren, hart, zenuwen, ogen en voeten.
Een lage bloedsuiker is ook gevaarlijk en kan ontstaan wanneer mensen met diabetes teveel insuline hebben gespoten, te weinig hebben gegeten of te intensief hebben gesport. Dit kan in ernstige gevallen leiden tot epileptische aanvallen of een coma. Bekijk voor meer informatie over diabetes de website van het Diabetes Fonds.
Advies om de bloedsuikerspiegel beter in balans te houden
- Eet kleinere maaltijden
- Plan meerdere eetmomenten per dag in. Bijvoorbeeld 3 maaltijden en 3 tussendoortjes
- Verminder de hoeveelheid snelle suikers in je voeding (frisdrank, alcoholische dranken, vruchtensappen, snoepgoed, kant-en-klare maaltijden)
- Eet vezelrijk (verse groente, vers fruit, volkorenproducten, peulvruchten)
Meer weten over suiker?
Bekijk dan eens de blog over ‘de zin en onzin van suiker’