Waarom strenge en tijdelijke diëten vaak niet werken

Door tijdelijk het voedingspatroon te veranderen kan iemand binnen afzienbare tijd veel kilo’s kwijtraken. Echter, wanneer het oude voedingspatroon weer wordt opgepakt, komen mensen in korte tijd vele kilo’s aan. Dit noemen we het jojo-effect.

Hoe je afvalt

Afvallen is geen gelijkmatig proces. In het begin raak je met name een aantal kilo’s aan vocht kwijt. Wanneer het lichaam merkt dat je aan het afvallen bent, reageert het lichaam hierop door de ruststofwisseling te verlagen. Je lichaam gaat als het ware in de spaarstand staan. Op deze manier spaar je zoveel mogelijk energie en val je minder snel af. Het lichaam doet dit om te overleven en het wordt daarom ook wel het evolutionaire nut van het jojo-effect genoemd. Wanneer je minder blijft eten dan je nodig hebt, zul je echter wel langzaam blijven afvallen. Bij strenge diëten is dit echter bijna onmogelijk om vol te houden.

Hoe je weer aankomt

Op het moment dat je weer het oude voedingspatroon oppakt, denkt het lichaam dat de periode van voedselschaarste voorbij is. Nu er weer meer calorieën binnenkomen, gebruikt het lichaam deze calorieën om extra lichaamsvet aan te maken. Vet heeft namelijk als functie om een energiereserve te zijn voor het lichaam, zodat je in tijden van voedselschaarste kunt overleven.

Laat strenge en tijdelijke diëten achterwege

Je begrijpt dat door de werking van het jojo-effect een streng en/of tijdelijk diët niet zal werken. In het begin val je veel af, waardoor je het idee hebt dat het een effectief dieet is. Echter, wanneer je weer normaal gaat eten, kom je binnen afzienbare tijd weer aan in gewicht. Dit is demotiverend voor veel mensen. Zij raken het vertrouwen in zichzelf kwijt, terwijl je eigenlijk het dieet als de schuldige aan zou moeten wijzen.

Maak een blijvende verandering

Verander je leefstijl. Eet gezonder en beweeg meer. Niet tijdelijk, maar voor de rest van je leven. Dit vraagt veel van een persoon en is alles behalve gemakkelijk om te bewerkstelligen. Het afleren van oude gewoontes moet niet worden onderschat. Verander je leefstijl niet in je eentje. Betrek er iemand bij die ook een gezondere leefstijl wil en doe het samen. Communiceer naar vrienden en familieleden dat je hiermee bezig bent en soms wel wat steun kan gebruiken. Je kunt ook een gewichtsconsulent of diëtist inschakelen, zodat je op een professionele manier gecoacht kan worden. Bekijk hier wat een gewichtsconsulent voor je kan betekenen.