Waarom je sneller aankomt wanneer je stopt met roken

Wanneer we aan onze gezondheid willen werken, is stoppen met roken een belangrijk keuze. Voor rokers is één van de belemmeringen om te stoppen, de angst om in gewicht aan te komen. Deze angst is goed te begrijpen, omdat deze meeste mensen die stoppen met roken ook daadwerkelijk in gewicht aankomen. Waarom is dit het geval?

Nicotine

Het stofje nicotine in een sigaret is niet alleen verslavend, maar werkt ook als een eetlustremmer. Door te roken krijg je dus minder snel honger. Nicotine zorgt er tevens voor dat de stofwisseling sneller gaat werken, waardoor je dus relatief meer kunt eten zonder aan te komen.

Roken is een gewoonte

Roken fungeert voor veel mensen als een pauzemoment op de dag. Wanneer deze gewoonte wordt veranderd door te stoppen met roken, zoeken mensen een nieuwe bezigheid om het roken te vervangen. Roken wordt vaak vervangen door snoepen, waardoor mensen in een korte tijd veel in gewicht kunnen aankomen.

Advies

Laat je voornemen om te stoppen met roken niet belemmeren door de angst om in gewicht aan te komen. Stoppen met roken is een belangrijke stap richting een goede gezondheid. Zorg ervoor dat je een andere gezonde gewoonte kiest die in de plaats komt van roken. Ga wandelen of beoefen een sport, zodat je op een gezond gewicht blijft. Wanneer je het moeilijk vindt om de stap te zetten om te stoppen met roken, kun je altijd je huisarts vragen voor hulp.