Vezels

Vezels

Een gezond dieet bevat voldoende vezels. Vezels geven je een verzadigd gevoel, zodat je niet teveel eet. Daarnaast helpen vezels bij het behouden van een gezonde stoelgang en gezonde darmflora (goede bacteriën). Vezels zijn te vinden in veel plantaardige producten. In vlees, vis en zuivel zitten geen vezels.

Bronnen van vezels

Vezels vind je met name in volkoren granen (volkoren pasta, volkoren brood, volkoren ontbijtgranen), zilvervliesrijst, groente, fruit, peulvruchten en noten. Zodra producten bewerkt worden bevatten deze voedingsmiddelen vaak veel minder vezels. Denk hierbij aan processen zoals:

  • Het malen van graankorrels tot bloem (witbrood, witte pasta, witte rijst)
  • Het uitpersen van groente en fruit
  • Het schillen van fruit

Eet fruitsoorten met schil wanneer mogelijk, aangezien de meeste vezels geconcentreerd zijn in de buitenste rand van de vrucht. Ook bij granen en rijst is dit het geval. Het vliesje bevat de meeste vezels. Naast vezels zitten er ook veel vitamines en mineralen in het vliesje.

Fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels 

Er zijn vezels die door bacteriën worden afgebroken in de dikke darm. Dat zijn de fermenteerbare voedingsvezels. Vezels die niet worden afgebroken zijn niet-fermenteerbare voedingsvezels. 

Fermenteerbare vezels houden de inhoud van de darm soepel en hebben een cholesterol verlagende werking. Niet-fermenteerbare vezels geven de darminhoud een groter volume. Het grotere volume zorgt ook voor een verbeterde stoelgang.

Fermenteerbare vezels zitten onder andere in: 
Bonen, peulen, haver, gerst, zeeweer, algen, prei, uien, sojabonen, linzen, bonen, bananen, muesli, pasta, aardappelen, brood
Niet-fermenteerbare vezels ziten onder andere in: 
Groente zoals erwten, bonen, kool, appelen, aardappelen, wortelsoorten, graanproducten, zemelen, fruit