Tips om minder zout te eten

Functie van zout en hoeveel hebben we nodig?

Zout speelt een belangrijke rol bij de vochtbalans in ons lichaam. Daarbij is zout noodzakelijk voor het reguleren van de bloeddruk en een goede werking van zenuwcellen en spiercellen. Ongeveer 80% van het dagelijkse zout dat wij binnen krijgen, komt uit zout dat fabrikanten aan onze voeding toevoegen. Dit doen zij met name om de smaak en houdbaarheid van hun producten te verbeteren. De overige 20% voegen wij zelf toe aan ons eten. Het overgrote deel van de Nederlanders eet te veel zout. De maximale aanbevolen hoeveelheid is 6 gram per dag. De Nierstichting geeft aan dat vrouwen gemiddeld 7.5 gram zout eten per dag. Mannen eten maar liefst 10 gram zout per dag. Het maakt hierbij niet uit wat voor soort zout het is. Ons lichaam ziet geen verschil tussen keukenzout en keltisch zeezout.

Producten met veel zout

Van nature zit er weinig zout in voeding. Echter, doordat wij veel bewerkte producten kopen, waarin fabrikanten veel zout toevoegen, stijgt onze zoutinname aanzienlijk. Hieronder een lijstje van producten met veel zout:

  • Vrijwel alle kant-en-klare producten. Dit geldt ook voor de vegetarische burgers, worstjes, balletjes en falafel
  • Kaas
  • Brood
  • Soep
  • Pizza
  • Bewerkt vlees
  • Gefrituurde snacks
  • Chips
  • Sauzen (bijvoorbeeld mosterd, sojasaus en sambal)
  • Olijven (worden in zout water verpakt)

Gevolgen voor gezondheid

Een teveel aan zout kan op de lange termijn ernstige gezondheidseffecten met zich meebrengen:

  • Een verhoogde bloeddruk
  • Nierziekten
  • Hart- en vaatziekten
  • Botontkalking
  • Maagkanker

Advies: kook zelf je maaltijden en voeg weinig tot geen zout toe

Het kost tijd en moeite, maar het bereiden van  verse maaltijden zorgt voor de grootste verlaging van je dagelijkse zoutinname. Met name kant-en-klare maaltijden bevatten erg veel zout. Denk hierbij ook aan pakjes waar kruidenmixen in zitten. Een tweede belangrijke stap is om zelf minder zout aan je eten toe te voegen. Matig met het toevoegen van zout, sojasaus en bouillonblokjes aan je maaltijden. Het kan even wennen zijn om minder zout te eten, maar na verloop van tijd zullen je smaakpapillen zich aanpassen en zul je niet beter weten. Minder zout eten betekent niet dat je eten smakeloos moet zijn. Experimenteer eens met andere kruiden om smaak aan je eten toe te voegen.