Praktische tips om beter in slaap te komen (deel 1)

Een groot deel van ons leven brengen we slapend door. Het is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend om als een roos in slaap te vallen en ongestoord de nacht door te komen. Veel mensen hebben moeite om rust in hun hoofd te krijgen na een stressvolle dag. Slecht slapen kan frustratie en somberheid opwekken. Je wordt moe wakker met negatieve gedachtes. Hoe moet ik op deze manier de dag door komen? Lees hieronder een aantal do’s en don’ts voor het slapen gaan, zodat je in de toekomst beter in slaap kunt komen en uitgerust wakker wordt.

Tip 1: Creëer een routine voor het slapen gaan en opstaan

Voor alle mensen die van maandag tot en met vrijdag vroeg moeten opstaan is het aantrekkelijk om in het weekend eens goed uit te slapen. Op zaterdag en zondag kun je zo mooi de verloren uren inhalen. Wat veel mensen niet weten is dat je op deze manier vooral je slaappatroon verstoort en niet zozeer je slaaptekort inhaalt. Door ook in het weekend op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan, stelt het lichaam zich in op het vaste ritme, waardoor je gemakkelijker zal kunnen inslapen en opstaan. Dit betekent niet dat je nooit eens een avondje weg kan, laat naar bed kunt gaan of een uurtje langer uit kan slapen. Probeer vooral om zoveel mogelijk dagen in de week ongeveer op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan.

Tip 2: Creëer een ritueel voor het slapen gaan en opstaan

Wanneer je een goede routine hebt gecreëerd is het tijd om een bijpassend ritueel voor het slapen te bedenken. Neem de tijd om te ontspannen voor het slapengaan. Poets op je gemak je tanden, neem een douche en lees daarna nog een paar bladzijden in een boek. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan apps op je telefoon met rustgevende muziek of mindfulness oefeningen. Mindfulness oefeningen kunnen onder andere helpen om rustig adem te halen en minder te blijven hangen in piekergedachten. Leer om voor het slapen gaan ook vooral om even niks te doen. Dat mag, de dag is voorbij.

Tip 3: Zet ruim voor het slapen gaan alle schermen uit

Het is af te raden om in ieder geval een uur voor het slapen gaan nog televisie te kijken, achter de computer te zitten of op je telefoon te kijken. Het blauwe licht van deze apparaten zorgen ervoor dat je alert blijft, terwijl je rond deze tijd slaperig wilt worden. Voor de mensen die dit niet als een optie zien. Installeer een blauwlichtfilter. Denk voor de computer aan de applicatie flux en voor de telefoon aan Night mode blue light filter. Voor de tv zijn er ook losse producten die u kunt kopen om een blauwlichtfilter te installeren. Bedenk dat niet alleen het blauwe licht ervoor kan zorgen dat je minder goed slapen. Mensen die ’s avonds voor het slapen gaan nog belangrijke mail of een belangrijke berichtje lezen, kunnen hierdoor uit hun slaperige staat worden gehaald, omdat ze nieuwe belangrijke informatie moeten verwerken.

Lees deel 2 van ”Praktische tips om beter in slaap te komen” voor meer tips.