Oplossingen voor obstipatieproblemen

Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om iedere dag zijn behoefte te kunnen doen. Er wordt van obstipatie gesproken wanneer iemand niet in staat is tenminste 3 keer in de week zijn behoefte te kunnen doen.

Kies voor plantaardige voeding met veel vezels

Vezels zorgen ervoor dat de volume van de ontlasting wordt vergroot, omdat vezels een hoop vocht op kunnen nemen. Hierdoor voel je eerder de aandrang om naar de wc te gaan. Vezels zorgen tevens voor een gezonde darmflora waardoor het verteren van voedsel beter verloopt. De meeste voedingsvezels worden niet verteerd in het lichaam en verlaten het lichaam weer via de ontlasting. Nederlanders staan bekend om hun liefde voor zuivelproducten zoals melk en kaas. Daarnaast houden we ook geregeld van een stukje vlees of vis. Echter in deze dierlijke producten zitten geen voedingsvezels. Echter, vrijwel alle onbewerkte plantaardige producten bevatten vezels. Denk hierbij aan groenten, fruit, volkorenproducten (volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst), peulvruchten, noten en zaden.

Drink voldoende water of thee

Het verteringsstelsel heeft voldoende vocht nodig om goed te werken. Voldoende vocht zorgt er onder andere voor dat de ontlasting zacht blijft, waardoor het zich gemakkelijker door de darmen kan bewegen. Het advies is om gemiddeld 2 liter per dag te drinken. Uw voeding bestaat ook deels uit vocht, maar dit is te weinig om voldoende gehydrateerd te blijven.

Beweeg

Door lichaamsbeweging worden de darmen gestimuleerd om te gaan werken. De gezondheidsraad raadt volwassenen en ouderen aan om minstens 150 minuten per week aan een matige tot intensieve inspanning te besteden, zoals wandelen en fietsen. Verspreid deze inspanning over meerdere dagen. Wanneer het je lukt om meer dan 150 minuten per week te bewegen is dat des te beter.

Verander geleidelijk je voeding en beweging

Wanneer je merkt dat je niet elke dag naar de wc kunt. Probeer dan te minderen met dierlijke producten en vergroot het aantal plantaardige producten in jouw dieet. Doe dit wel geleidelijk omdat je lichaam aan een andere eetpatroon moet wennen. Zorg er tevens voor dat je gemiddelde 2 liter vocht (water, thee) binnenkrijgt. Naast gezonde voeding is het ook belangrijk om voldoende te bewegen. Pak de trap, fiets naar je werk en maak een wandeling na het eten. Doe wat voor jou goed voelt en bouw het geleidelijk op.