Hoeveel kilo je per week gezond kunt afvallen

Wanneer je gemotiveerd bent om af te vallen, wil je graag alles op alles zetten om zo snel mogelijk naar een gezond gewicht toe te werken. Er bestaan veel diëten die beloven dat je meerdere kilo’s per week kunt afvallen, waarbij je vaak zeer weinig eet voor een korte periode. Deze crashdiëten werken uitsluitend op de korte termijn, maar leiden niet tot blijvend gewichtverlies. Daarbij kunnen er allerlei tekorten in het lichaam ontstaan, omdat er te weinig en niet gevarieerd genoeg wordt gegeten.

Toewerken naar een streefgewicht

Mensen die ontevreden zijn over hun lichaam hebben vaak een streefgewicht in hun hoofd waar ze naar toe willen werken. Hoe meer kilo je wil afvallen, hoe meer tijd het gaat kosten om naar je streefgewicht toe te werken. Wanneer iemand bijvoorbeeld 10 kilo wil kwijtraken, kun je er niet van uitgaan dat dit haalbaar is in een paar weken. Het stellen van een realistisch en haalbaar doel , zowel voor het streefgewicht als de tijdspanne waarin je dit wil bereiken, is van belang om het afvallen vol te houden. Het werkt erg demotiverend wanneer je je doelen keer op keer niet behaalt. Neem de tijd om af te vallen en maak naast het einddoel (het streefgewicht) kleinere subdoelen, zoals 1 of 2 kilo gewichtsverlies zodat je succeservaringen opdoet.

Het verschil tussen snel en gezond afvallen

Snel afvallen door middel van een crashdieet zorgt op de korte termijn voor een relatief groot gewichtsverlies, omdat er zeer weinig wordt gegeten. Zodra je weer meer gaat eten, komen de kilo’s er weer snel aan. Naast dat grote gewichtsschommelingen ongezond zijn voor het lichaam, krijgt het lichaam veel te weinig voedingsstoffen binnen om goed te kunnen functioneren en worden er tekorten opgebouwd. Wanneer je gezond wil afvallen eet je tevens minder (maar niet zo weinig als bij een crashdieet) en zorg je ervoor dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarbij krijgt het lichaam de tijd om te wennen aan het gewichtsverlies.

Hoeveel kilo je per week op een gezonde kan manier afvallen

Een gemiddelde vrouw moet ongeveer 2000 calorieën per dag eten en een gemiddelde man 2500 calorieën. Bij een standaarddieet (dus geen crashdieet), wordt er voor een gemiddelde vrouw geadviseerd om per dag 500 calorieën minder te gaan eten. Voor mannen is dit 700 calorieën minder. Wanneer je gezond en gevarieerd eet kun je met dit aantal aan calorieën alle benodigde voedingstoffen binnenkrijgen.

Aantal calorieën per dag   Normaal  Standaard dieet 
Volwassen man  2500 1800
Volwassen vrouw  2000 1500

Tabel: energiebehoefte voor een gemiddelde man en vrouw

 

1 kilo aan lichaamsvet staat ongeveer gelijk aan 7700 calorieën. Wanneer een vrouw dus 500 calorieën minder eet op een dag, duurt het (7700/500) tussen 15 tot 16 dagen om 1 kilo af te vallen.

Stel: een volwassen vrouw wil graag 10 kilo afvallen en zij volgt een standaarddieet waarbij zij genoeg en gevarieerd eet om alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. 10 kilo aan lichaamvet staat gelijk aan ongeveer 77000 calorieën. Om op een gezonde manier af te vallen zal deze vrouw (77000/500) 154 dagen ervoor uit moeten trekken om haar streefgewicht te bereiken. Richtlijn: probeer ongeveer 400 tot 500 gram per week af te vallen. Lees hier meer over ”hoeveel calorieën je per maaltijd zou moeten eten”

Wat je doet wanneer je het streefgewicht hebt bereikt

Het is van belang om na het energiebeperkende dieet het aantal calorieën dat je inneemt weer te verhogen naar een normaal gehalte (zie tabel). Zorg ervoor dat je niet meer calorieën binnenkrijgt dan je op de dag verbrandt.


Op zoek naar een voedingcoach die bij jou thuiskomt?