Het verschil tussen een witbrood, bruinbrood, meergranenbrood en volkorenbrood

De kleur van brood zegt niet altijd iets over de voedingswaarde van het brood. Bruin brood ziet er voor veel mensen gezond uit, maar het blijft met name belangrijk om de verpakking goed te lezen voordat je het brood afrekent.

Soorten brood

Er is genoeg te kiezen als het om brood gaat. Op verpakkingen leest u vaak termen zoals witbrood, meergranenbrood, bruinbrood en volkorenbrood.

  • Volkorenbrood is hierbij de gezondste keuze, omdat het veel vezels, B-vitamines en ijzer bevat. Volkorenbrood wordt gemaakt van volkoren tarwemeel. Volkoren tarwemeel bevat niet alleen het binnenste deel van de graankorrel, maar ook de buitenkant van de graankorrel (kiemen, zemelen). In de buitenkant van de graankorrel zitten de meeste vezels, mineralen en vitamines.
  • Witbrood wordt uitsluitend gemaakt van tarwebloem. Tarwebloem kun je zien als volkoren tarwemeel zonder de buitenkant van de graankorrel, waardoor tarwebloem maar weinig vezels, mineralen en vitamines bevat. Wanneer je gezonder wilt eten kun je dus het beste broodproducten kopen waar een groot percentage meel in zit in plaats van bloem.
  • Bruinbrood bestaat vaak ongeveer uit de helft volkoren tarwemeel en voor de andere helft uit tarwebloem. Bruinbrood is een goede keuze wanneer je volkorenbroden niet lust.
  • Een meerganenbrood is vaak niet geheel volkoren. Het betekent alleen dat er verschillende soorten granen voor zijn gebruikt. Het kan dus nog voornamelijk uit bloem bestaan.
  • Speltbrood is brood dat gemaakt is van speltbloem, volkoren speltmeel of een combinatie van speltbloem en volkoren speltmeel. Brood van speltbloem is eigenlijk witbrood, maar dan gemaakt van het speltgraan. Speltbloem is niet erg voedzaam omdat het weinig vezels, vitamines en mineralen bevat

Let op de kleur en voedingswaarde van het brood

Het klopt dat volkoren broodsoorten over het algemeen donkerder zijn dan broden waar minder volkorenmeel in wordt gebruikt en hiermee dus ook het gezondst zijn. Op de tweede plek komt bruinbrood (ongeveer 50% volkorenmeel) en op de derde plek witbrood (vrijwel alleen tarwebloem en geen volkorenmeel). Toch gaat deze regel niet altijd op. Brood kan namelijk ook door bakkers donkerder gemaakt worden door er gebrande mout aan toe te voegen. Gebrande mout geeft het brood een bepaalde smaak en maakt het brood  dus donkerder. Echter, gebrande mout levert geen extra voedingsstoffen op. Een donkerbruin brood kan er dus erg gezond uitzien, terwijl je eigenlijk met een witbrood te maken hebt met gebrande mout. Lees dus altijd goed het etiket wanneer je een brood gaat kopen. Lees hierover meer in ‘’zo kies je voor het gezondste brood’’

12 Replies to “Het verschil tussen een witbrood, bruinbrood, meergranenbrood en volkorenbrood”

Geef een reactie