De goede eigenschappen van vet

Vet is een boosdoener voor veel mensen die op gewicht willen blijven of willen afvallen. Vetweefsel wordt door de meeste mensen niet als iets positiefs beschouwd. Toch zouden we zonder vet niet kunnen overleven. Met name onverzadigde vetten hebben belangrijke gezondheidsbevorderende eigenschappen. Wat veel mensen niet weten is dat verzadigd vet ook een belangrijk functie heeft voor ons lichaam.

Bronnen van vet

95 procent van onze vetten maken wij zelf aan in onder andere onze lever en darmen. De overige 5 procent krijgen we binnen via onze voeding. Ons lichaam bestaat uit verschillende soorten weefsel, namelijk spier-, bot- en vetweefsel. De verdeling van deze weefsels verschilt per persoon. Zo heeft de ene persoon relatief meer spierweefsel en de andere persoon relatief meer vetweefsel.

Verschillen tussen man en vrouw

Het lichaam van een man bestaat normaal gesproken uit 10 tot 20 procent vet, terwijl bij een vrouw het vetpercentage hoger ligt (20 tot 30 procent). Het hogere vetpercentage van vrouwen heeft een belangrijke functie. Het vormt namelijk een belangrijk energiereserve voor de vrouw wanneer zij zwanger is of borstvoeding geeft. Zo zie je vaak bij vrouwen met een flink ondergewicht (en dus een erg laag vetpercentage) dat de menstruatie uitblijft. Het lichaam geeft op deze manier aan dat het niet genoeg reserves heeft om zwanger te worden.

De belangrijkste functies van vet

  • Vetten zorgen voor een energiereserve.
  • Onverzadige vetten zorgen voor gezonde bloedvaten en een lagere bloeddruk.
  • Vet zorgt dat je lichaamstemperatuur op peil blijft. Mensen met lage vetpercentages kunnen het sneller koud hebben dan mensen met hogere vetpercentages.
  • Vet zorgt voor de stevigheid van de lichaamscellen. Iedere lichaamscel bestaat namelijk voor een deel uit vet.
  • Een bepaalde hoeveelheid vet om de organen is wenselijk, omdat het de organen beschermt (stootkussen).
  • Vitamine D kan in het lichaam niet aangemaakt worden zonder vet.
  • Zonder vetten kan ons hormoonsysteem niet goed functioneren.
  • Vet draagt bij aan een gezond zenuwstelsel

 

Wanneer je je afvraagt in welke vetten je het beste kunt bakken en braden, lees dan ”de beste vetten om in te bakken en braden”